top of page
  • FCR Media

Uw lithium-ion batterijen kunnen bij ons een brand of explosie veroorzaken!


gevaar li-ion batterij bij recyclage

Lithium-ion batterijen, niet zonder gevaar

Lithium-ion batterijen, ook bekend als li-ion batterijen, zijn vandaag alom aanwezig van werkplek tot huishouden: in onze laptops, gsm’s, gereedschap, e-steps, elektrische fietsen en heel wat andere toestellen. In tegenstelling tot wegwerpbatterijen of lithiumbatterijen die het afvalprobleem vergroten, zijn lithium-ion batterijen bedoeld om herhaaldelijk op te laden en hebben een lange levensduur.


Wat zijn de gevaren van lithium-ion batterijen?

Lithium-ion batterijen dragen een heel groot risico met zich mee, en dat is een enorm brand- en ontploffingsgevaar. Een brand kan bijvoorbeeld ontstaan als de lithium-ion batterij beschadigd geraakt, door een explosie bij een doorboring of bij zelfontbranding. Hierdoor is er ook risico op brandwonden.


Lithium-ion batterijen horen niet thuis in de container of bij de schroothandel

Als klap op de vuurpijl is een brandende accu zeer moeilijk te doven. Het brandende gevaar van deze accu’s is nog niet zo bekend. Zo belanden ze maar al te vaak in de container, bij het grofvuil… of bij de schroothandel. En daar horen ze dus niet thuis!


Bij ons zijn lithium-ion batterijen niet welkom

De Rooy Recycling weert deze accu’s actief, maar toch glipt er zo nu en dan eentje door de mazen van het net. In sommige gevallen is het verschil met een gewone lood-zuur accu zelfs moeilijk te onderscheiden! Lever uw lithium-ion batterijen dus niet zonder nadenken bij ons in.


Hoe lithium-ion batterijen dan wel recycleren?

  • Bebat is verantwoordelijk voor de inzameling van losse batterijen.

  • Maak batterijen nooit zelf open.

  • Haal batterijen uit het toestel. Is dit niet mogelijk? Dan kunt u het volledige toestel bij een Recupel-punt achterlaten.

  • Bedrijven kunnen hun afvalpartner aanspreken om de lithium-ion batterijen op te halen.


Contacteer De Rooy Recycling dus gerust als u uw oud ijzer kwijt wil, maar laat de lithium-ion batterijen steeds achterwege.


9 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page