top of page

Waarom is het scheiden van metalen belangrijk in het recyclageproces?


scheiden metalen recyclageproces blog

Afval verminderen en natuurlijke hulpbronnen behouden

Het recycleren van oude metalen speelt een belangrijke rol in het verminderen van afval en het behoud van natuurlijke hulpbronnen. Om het recyclageproces goed te laten verlopen, is het scheiden van de verschillende soorten metalen essentieel. In deze blog leggen we u graag uit waarom dit alles zo belangrijk is en hoe het in zijn werk gaat.


Waarom is het scheiden van metalen belangrijk?

Zuiverheid van het gerecycleerde materiaal

Wanneer we bepaalde metalen opnieuw gaan gebruiken, willen we uiteraard dat het om zuivere metalen gaat. Verschillende metalen hebben uiteenlopende eigenschappen en dus ook andere reacties tijdens het recyclageproces. Enkel door metalen te scheiden, kan er een gerecycleerd materiaal van hoogwaardige kwaliteit worden gegarandeerd.


Efficiëntie van recyclingproces

Het scheiden van metalen verhoogt de efficiëntie van het recyclingproces. Metalen sorteren, verwerken en hergebruiken gaat makkelijker wanneer ze op voorhand gescheiden worden van elkaar. Kortom, het vergemakkelijkt het proces voor de recyclagebedrijven, omdat ze de beste methode kunnen gebruiken voor ieder metaal.


Hoe verloopt het scheiden van metalen?

Manuele scheiding

In het beginproces van recycleren worden metalen handmatig gescheiden. Dit kan reeds gebeuren tijdens de afbraak van constructies, door te selecteren op visuele kenmerken van de verschillende metalen. Dit is vooral het geval bij grote voorwerpen.


Magnetische scheiding

Veel metalen zijn magnetisch. Een eerste scheidingsproces kan dus zijn om ferrometalen zoals ijzer en staal te scheiden van non-ferrometalen met behulp van een magnetische scheider. Deze trekt enkel de ferrometalen aan.


Eddy Current scheiding

Ook non-ferrometalen zoals aluminium, koper en messing kunnen worden gescheiden. Hiervoor wordt de Eddy Current scheiding toegepast. Met behulp van een roterende magneet wordt een wervelstroom opgewekt in de metalen voorwerpen. Dit creëert een magnetisch veld dat de metalen scheidt van andere materialen.


Fijnere scheidingstechnieken

Gaat het om kleine deeltjes metalen, dan zijn er meer geavanceerde technieken nodig. Zo kan er gebruik worden gemaakt van elektrostatische scheiding of zwaartekrachtscheiding. Met deze methodes wordt gebruikgemaakt van de verschillende fysische eigenschappen van metalen om ze nauwkeurig te scheiden.

Voor meer info over het scheiden van metalen neemt u contact op met A. De Rooy.

13 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page